UAC Nederland

geeft kinderen een toekomst

UAC-Nederland Header afbeelding
 

Wat kun je verwachten?

Je verblijf in kameroen

Het maakt niet uit hoeveel reisgidsen je leest of met hoeveel vrijwilligers je praat, niets kan je 100% voorbereiden op je onderdompeling in het dagelijkse leven in Kameroen . Als je hebt besloten om vrijwilligerswerk te doen bij UAC dan heb je waarschijnlijk een van de belangrijkste beslissingen in je leven gemaakt. Gefeliciteerd: als je er het beste van maakt, zal dit waarschijnlijk een van de meest vormende en diepgaande ervaringen worden die je ooit hebt gehad . We willen je niet het plezier ontnemen om zelf te ondergaan hoe het leven in Kameroen is , maar we denken dat er een aantal zaken zijn waarvan het nuttig is dat je die weet voordat je aan je avontuur begint , zodat je kunt zorgen dat je tijd hier goed besteed is. Dit is gebaseerd op onze eigen mening, het is geen officiële UAC positie.

 

De Orock Familie 

Mr Orock, en zijn familie zullen je gastgezin zijn. Zij zullen zorgen voor de maaltijden, accommodatie, kennismaking met de organisatie en al je behoeften en vragen. Emilia (Madame Orock) en mr. Orock zijn zeer behulpzaam. Er zijn altijd een heleboel mensen in hun huis, zodat het hele gezin er erg aan gewend is om vrijwilligers in hun huis te hebben.

Mr Orock en Emilia hebben altijd de belangen van hun vrijwilligers op het hart en ze zullen er alles aan doen om je veiligheid en gezondheid te waarborgen tijdens je verblijf.

 

Huisvesting

Er zijn 2 vrijwilligers huizen met diverse slaapkamers en badkamers met elk een grote zithoek . Deze bevindt zich naast mr. Orock 's huis , en is de plaats waar je verblijft wanneer je komt . De huizen zijn voorzien van elektriciteit en stromend water , maar het is gebruikelijk dat beide kunnen worden afgesloten met tussenpozen gedurende de dag (vooral tijdens het droge seizoen). 

Vaak zijn er andere vrijwilligers aanwezig uit verschillende landen waarmee je een van de huizen deelt. Dit zorgt voor een hoop gezelligheid en nieuwe vriendschappen.

 

Eten en drinken

Het ontbijt, de lunch en het avondeten worden verzorgd door de familie Orock. Ontbijt en diner is meestal wit brood met pindakaas , jam of chocopasta , en koffie of thee . Je kunt zelf andere groenten of beleg  naar eigen keuze meenemen als je daar behoefte aan hebt. 

Lunch is de warme maaltijd van de dag en wordt er doorgaans onder andere: rijst , bananen ( gebakken en gekookt ) , zoete aardappelen , yams , spaghetti , aardappelen , rundvlees, kip en vis voorgeschoteld . Er is meestal een tomaten-of pinda -saus die wordt geserveerd met de meeste van de maaltijden met fruit als bijgerecht.

Verder zijn er in Buea vele eettentjes lang de hoofdweg en ‘kroegen’ waar je een maaltijd kunt nuttigen. Het is niet aan te raden hier direct te gaan eten, geef je maag even de tijd om te wennen aan het lokale eten. Het is uiteindelijk je eigen inschatting om te bepalen hoe sterk je maag is!

 

Talen

De officiële talen in Kameroen zijn Engels en Frans maar er zijn ook meer dan 200 lokale dialecten door het hele land gesproken. In en rondom Buea spreekt de lokale bevolking meestal Pidgin Engels, wat een verbastering is tussen Engels en een mix van lokale talen en dialecten.

Met Engels kun je in en om Buea prima uit de voeten, nagenoeg iedereen spreekt het of kan het verstaan. Wanneer je van plan bent om binnen Kameroen wat tripjes naar andere delen te maken,  het kan handig zijn om je Frans wat op te halen

 

Je werkzaamheden als vrijwilliger 

Wat je precies in Kameroen voor UAC gaat doen wordt altijd in overleg met UAC Nederland en UAC Kameroen bepaald. Bij de projecten op deze website kun je zien waar jouw hulp en inzet gebruikt kunnen worden. Je echte doelstellingen en taken hangen af van de behoefte van UAC ten tijde van je verblijf, de duur van je verblijf en natuurlijk je eigen achtergrond en wensen.

 

Zelf - Motivatie

Ondanks dat UAC Nederland je helpt met de voorbereiding op je reis, en ondanks dat er bij UAC in Kameroen mensen  zijn die je op gang helpen met je vrijwilligerswerk, moet je in staat zijn om jezelf te motiveren om succesvol te zijn.

We zenden alleen vrijwilligers uit die minstens 3 maanden blijven. Hierdoor heb je de tijd om in het begin de organisatie te leren kennen en uit te vinden waar je het best je bijdrage kunt leveren. Het kan voorkomen dat je de enige persoon op een project bent je zal zelf initiatief moeten nemen om dingen gedaan te krijgen: zelf beslissen wat te doen en hoe het te doen.

Hoewel het management een geweldige bron is voor het krijgen en bespreken van je ideeën, zullen ze je niet aan het handje meenemen om deze ideeën te realiseren. Dit betekent niet dat je niet moet werken met een UAC staflid of een lokaal personeel , maar je moet misschien wel de drijvende kracht achter nieuwe initiatieven zijn.

 

Je gaat gefrustreerd raken (maar dat geeft niks…. ) 

In alles wat je hier doet, moet je in je achterhoofd houden : Nederland heeft heel andere sociale regels over zaken als op tijd komen, beloften nakomen, initiatief nemen, problemen oplossen, corruptie en verantwoordelijkheid . Elke vrijwilliger die hier komt raakt op den duur gefrustreerd over ten minste één aspect van het Kameroenese leven als vrijwilliger. Zaken zullen anders gaan dan je hebt gepland of dan dat je wilt. Je zult teleurgesteld raken in mensen die je bepaalde beloften hebben gedaan of met wie je afspraken hebt gemaakt. Een goede vrijwilliger weet hiermee om te gaan en weet te accepteren wat hij niet kan veranderen, en flexibel en creatief om te gaan met zijn eigen planning en verwachtingen. Dingen die je WEL kunt veranderen, dat is waar je je meerwaarde kunt aantonen!

 

Capaciteit en Budget

UAC heeft maar heel beperkte financiële middelen om te besteden aan ‘nieuwe’ initiatieven van vrijwilligers. De meeste vrijwilligers proberen voor hun vertrek naar Kameroen wat geld in te zamelen onder familie en vrienden, of via eigen opgezette acties. Dit geld kan een zeer waardevolle bijdrage betekenen voor het project dat ze gaan doen. Ook UAC waardeert dit enorm.

Het is absoluut geen vereiste om zelf geld in te zamelen voor je project, maar het kan de voortgang van je project wel ten goede komen als er bepaalde zaken moeten worden aangeschaft waar UAC de middelen niet voor heeft.

Voor verdere vragen kun je contact opnemen met UAC Nederland