UAC Nederland

geeft kinderen een toekomst

UAC-Nederland Header afbeelding
 
< Terug naar overzicht

Diane

Eindelijk was het dan zover, na maanden van spanning en voorbereiding vertrok ik op 18 april naar Kameroen. Ik zou gaan lesgeven op een school van Mr Orock…

Daar aangekomen komt er ontzettend veel op je af:
Heet, alles heel erg stoffig en niemand in de buurt met wie je even Nederlands kan praten.

Ik zou dus gaan lesgeven op een school, maar helaas… Mr Orock was vergeten te vertellen dat die school nog niet bestond. Het was een ideaal beeld van hem, zoals hij daar graag een school zou willen zien. Een grote teleurstelling dus.
Na een week of 2 van wennen en kijken op andere scholen dan toch maar besloten om te gaan beginnen. We zijn door het dorp gaan lopen op zoek naar kinderen van ongeveer 4 jaar die nog niet naar school gingen. Tegen iedereen hebben we gezegd dat de maandag erna een nieuwe school zou starten.
De eerste ‘schooldag’ was een ramp! Er werden wel 15 kinderen bij mij neergezet, huilend en wel. De ouders dachten: “Hé da’s makkelijk, zo’n gratis oppas”. De kinderen zagen voor het eerst in hun leven een ‘White Man’ en waren dus bang van mij. Na een paar dagen ging het al een stuk beter. 
Uiteindelijk was het een clubje van 11 kinderen (zie foto) waar ik mee begonnen ben. Zittend op de grond en zonder materialen. Veel liedjes zingen, buiten spelletjes doen en kleine kringspelletjes.

Na een paar maanden kwam er een donatie uit Zweden, hiervan hebben we tafels en banken kunnen kopen en een groter deel van het gebouw kunnen huren. De school werd nu officieel geregistreerd en ‘Jamadianle- Nursery School’ was een feit!!!
Vanaf die tijd is de school alleen maar gegroeid, er zijn meer kinderen gekomen, Kameroense leerkrachten werden aangenomen en mede door opgestuurde materialen hadden we nu wat op school om mee te kunnen werken. In december 2002 is er een container aangekomen met nog veel meer spullen om mee te kunnen gaan werken in school.
Toen ik in november weer terug naar huis ging, zaten er al 48 kinderen op school!

Na een moeilijk begin heb ik echt een Super tijd gehad in Kameroen. Ik had het voor geen goud willen missen!!