UAC Nederland

geeft kinderen een toekomst

UAC-Nederland Header afbeelding
 
< Terug naar overzicht

Bram Stelt & Rosemarie Wuite, alias tante Rose-Mary en oom Brun, aka Nyango Mojoko & Mola Etinge

14 februari 2007 zette Bram en ik eindelijk voet in Kameroen. Met een warme glimlach en een charismatische persoonlijkheid haalde Mr Orock - wie een aantal opvallende overeenkomsten met Nelson Mandela vertoonde- ons op van het vliegveld in Douala.

Na enige tijd acclimatiseren en te analyseren wat het was dat we zouden willen en kunnen doen, kwamen we overeen om ons op twee projecten te richten : 1) de bouw van het centrum voor een beroepsopleiding voor kansarme jongeren (Vocational Training Centre/VTC) op de nieuwe site, en 2) Bram zou de VTC-jongeren wiskunde geven en ik Engels.

Dankzij de geweldige steun van familie en vrienden waren we voordat we vetrokken in staat om heel veel geld in te zamelen, wat het mogelijk maakte ook daadwerkelijk 2 klaslokalen en een klein kantoor te bouwen. Het was ontzettend leerzaam om onderdeel uit te maken van zowel het ontwerp en de daadwerkelijke bouw van het Vocational Training Centre. Het verschaftte ons de kans om meer inzicht te krijgen in de bouw/constructiewereld in Kameroen en ook kwamen we meer te weten over de manier van leven van de mannen op de bouw waarmee we samenwerkten.

Een andere geweldige manier om de lokale gewoontes te ontdekken was toen Bram deelnam aan de jaarlijkse lokale traditionele worstelwedstrijden, beter bekend als pala - pala. Als eerste blanke ooit die meedeed aan een dergelijke lokale traditie, trok hij veel aandachtJ

Het meest bijzondere moment was toen we officieel het nieuwe Vocational Training Centre openden. Vergezeld door collega's, vrienden en lokale chiefs waren we geraakt door de traditionele manier waarop we werden bedankt. Voor ons betekende dit het einde van een groot avontuur en het begin van een nooit eindigende liefde voor Kameroen, UAC en het gebied waar het zich bevindt.

Bedankt voor deze super ervaring!