UAC Nederland

geeft kinderen een toekomst

UAC-Nederland Header afbeelding
 
< Terug naar overzicht

Joost

In september 2004 ben ik naar Kameroen gegaan om een stage te lopen als leraar bouwkunde. Dit heb ik gedaan in het kader van mijn opleiding aan de PTH (fontys) in Eindhoven. De stage heeft vijf maanden geduurd en is voor mij een zeer positieve ervaring geweest.

Toen ik aankwam op het vliegveld, was het warme weer het eerste wat opviel. Na een korte wachttijd aan de bekende bagageband, bleek er echter nog iets op te vallen. Er was namelijk niemand om mij op te halen. De mensen van UAC Kameroen hadden een kleine vergissing gemaakt over de dag van aankomst. Dat kostte dus enkele uren wachten, maar ik ben toch op de juiste plaats, in Buea terecht gekomen.

De eerste weken heb ik me alleen georiënteerd binnen de school en de timmer- en schilderopleiding. Ook bleek er een computer room te zijn. Hier ben ik ook aan de slag gegaan. Tijdens de eerste weken bleek dat het er anders aan toe ging binnen het onderwijs dan ik vanuit Nederland gewend ben. De vanzelfsprekendheid waarmee wij hier onderwijs volgen, is daar minder, of eigenlijk helemaal niet aanwezig. De regering bemoeid zich er niet zo mee en van subsidie is geen sprake. De school moet hier zelf financieel rondkomen, wat vaak voor problemen zorgt, maar ook een positieve draai geeft aan bijvoorbeeld de timmer- en schilderopleiding. Doordat er hier verschillende klussen uit de omgeving aangenomen worden, komt er wat geld binnen. Ook is er bijvoorbeeld een folder gemaakt over wat de woodshop, deze opleiding, kan bieden. Het maken van speeltoestellen en houten puzzels behoort intussen tot de mogelijkheden.

In samenwerking met verschillende organisaties en vrijwilligers is UAC Kameroen geworden tot wat het nu is, met verschillende klassen basisonderwijs, en de gedeelten waar ik werkte, de woodshop en de computer room. Ook is er intussen een Nederlandse stichting, UAC Nederland. Wij proberen hier de school direct te ondersteunen, zodat meer kinderen naar school kunnen, wat hier in Nederland zo vanzelfsprekend is.