UAC Nederland

geeft kinderen een toekomst

UAC-Nederland Header afbeelding
 
< Terug naar overzicht

Wietske

‘Waarom wil je weg?’ Vroeg mijn vader toen ik mijn ouders vertelde over mijn plannen om vrijwilligerswerk in Afrika te gaan doen.’Weet je wel zeker dat het daar veilig is in dat land?’ Vroeg een werkgever van me voordat ik weg ging.

Op deze vragen had ik geen directe antwoorden. Ik wist dat ik eens iets wilde leren op een heel andere manier. Dat, zoals men dat altijd zegt: ik mijn horizon wilde verbreden. En dat ik razend nieuwsgierig was naar alles wat ik nog niet kende…

In februari 2004 kwam ik aan in Kameroen. ‘Iets anders’ kreeg ik, een wereld zo anders dan ik gewend was in Nederland dat ik de eerste twee weken van mijn verblijf in Buea bijna de hele dag met mijn mond open liep. Ik raakte mijn fototoestel die eerste weken niet eens aan. Ik kon alles hier wel fotograferen! Wat kan een cultuur anders zijn! Wat was het leven hier anders; van eten tot transport, van natuur tot de huizen, van de mensen tot het onderwijs, alles was hier anders.
Ik begon mijn werkzaamheden voor UAC in de Woodworkshop. Hier gaf ik de jongens teken- en schilderlessen. Samen maakten we muurschilderingen voor andere basisscholen. Ik richtte een klaslokaal in en regelde met de jongens ‘overallen’ die ze tijdens het werken konden dragen. Gedurende mijn tijd in Buea begon ik te wennen en het leven te waarderen. Steeds was het een midden van je aanpassen en je eigen dingen blijven doen. Mr. Orock noemde dat zo mooi dat je de ‘realiteiten’ van Kameroen moet ontmoeten. Het was vaak moeilijk om zo geconfronteerd te zijn met het feit dat ik geld had. Een hoeveelheid die de meeste mensen daar om me heen niet hadden. Eigenlijk ontmoet je het welvaartsverschil in de wereld heel direct en dat gaf me vaak een vreemd gevoel.

Geen moment heb ik me, mede dankzij de gastvrije familie Orock onveilig gevoeld. Na 8 maanden werken voor UAC kan ik zeggen: dit was een unieke ervaring! Wat een mooie en bijzondere mensen heb ik ontmoet, wat heb ik veel geleerd!