UAC Nederland

geeft kinderen een toekomst

UAC-Nederland Header afbeelding
 

Kameroen

Kameroen ligt in West Afrika, met als buurlanden Nigeria, Tsjaad, Centraal-Afrikaanse Republiek, Gabon en Equatoriaal-Guinea. Kameroen in zijn huidige vorm is ontstaan in 1961, na het samenvoegen van Brits Cameroon (voormalig Britse kolonie) en Frans Cameroun (voormalig Franse kolonie). De hoofdstad van Kameroen is Yaoundé, maar de stad met de meeste inwoners is Douala, een havenstad die vooral economisch veel invloed heeft. 
Kameroen wordt vaak ‘Africa in miniature’ genoemd, omdat het een land is met zeer variërende natuurgebieden en culturen. Het is alsof in Kameroen van allerlei Afrikaanse landen een klein beetje te zien of te beleven is. Zo kan je in het noorden woestijngebieden vinden, en kom je via de bergen in het westen bij tropisch regenwoud in het zuidoosten. Daarnaast leven er in Kameroen meer dan 230 verschillende etnische groepen, elk met hun eigen gebruiken en cultuur. 
De twee grootste godsdiensten in Kameroen zijn het Christendom en de Islam, maar daarnaast zijn er nog vele verschillende stammensgeloven en ook het geloof in ‘witchcraft’ is nog alom vertegenwoordigd. Ook in het christendom en de Islam zijn nog aspecten van de verschillende culturen verweven. 
In Kameroen zijn er geen seizoenen zoals wij die kennen. Er is een droog seizoen en een regenseizoen. Het droge seizoen loopt van ongeveer midden/eind oktober tot midden/eind mei, en daartussenin bevindt zich het regenseizoen. De temperatuurverschillen tussen de twee seizoenen is niet erg groot, het verschil (zoals de namen al zeggen) zit vooral in de hoeveelheid regen en vocht in de lucht. 
De huidige president van Kameroen is Paul Biya. Hij is al president sinds 1982. Zoals in veel andere landen in Afrika gaat het niet alleen om de macht van de president maar spelen traditionele machtsstructuren ook nog een grote rol. Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen koning (chief, fon of sultan genaamd), die zowel op lokaal als op nationaal niveau van grote invloed is.
Doordat Kameroen is ontstaan uit het samenvoegen van een Britse en een Franse kolonie is het land nog steeds tweetalig. Van de tien provincies in Kameroen zijn er twee Engelstalig, de overige tien provincies zijn Franstalig. Daarnaast hebben verschillende etnische groepen allemaal ook hun eigen stammenstaal/dialect.
Het hoofdkwartier van UAC en de basisschool Jamadianle bevinden zich beide in de stad Buea. Deze stad ligt in het zuidwesten van Kameroen en de voertaal is hier Engels. Buea ligt dichtbij de Atlantische Oceaan en aan de voet van de Mount Cameroon, de hoogste berg van West Afrika.